oyma işaretleri direk mezar işaretidir, bunların biri büyük diğeri küçükse küçük olan taraf yön verir. her 2 oyma’da eşit büyüklükte ise 2 büyük mezar olduğunu söyler, yanında ince kanal varsa bu kanallar bize yön verir, yoksa oymalara su doldurulur ne taraftan taşar toprağa düşerse yön o taraftır. oymalara yakın yerde çakıl yığınları, taş öbeği yada çökme yapan yerler varsa boşluk testi yapılmalıdır. bölgede hafif zirve yapan noktalarda mutlaka dikkate alınmalıdır. yine dağın burnu diye tabir ettiğimiz yavru dağlar definecilerin uğrak noktaları arasındadır.
çift yuvarlak oyma işaretleri büyükse iç duvarında murç izi yada küçük oyma olup olmadığına dikkat edilir. iç duvarında murç izi varsa tam karşısı önemlidir mesafe olarak 50-70 metre civarları olabilir. 2 büyük oyma işaretine yakın bölgede küçük yuvarlak oyma işaretleri varsa bura mezarlık alanıdır. buradaki büyük mezarları bulmanız için öncelikle sunak taşını bulmanız gereklidir bu taş 2 büyük yuvarlak oymaya yakın yerde olur mezarlara yön veren işaret sunak taşında mevcuttur. sunak taşını bulmakta zorlanırsanız musalla taşını bulun musalla taşı varsa sunak taşı mutlaka olur. bu en çok romalılarda olur.
Yuvarlak Oymalar Ve Çözüm Yolları
Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşgil etmek için kullanılmıştır.
mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar, oymanın büyüklüğü ve derinliği, aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafe, oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsinin anlamı farklı olur.
yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünsede aslında birçoğu yuvarlak deyildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürtersek üçgen yaptığını anlarız..
Yuvarlak Oymaların Çözüm Yolları
Oyma sayısı : oyma sayısı 1’den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakarız.
2 oyma varsa küçük oyma tarafına, 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır. 4 ve yukarı olan oyma sayısı bi tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunuda anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler varmı mutlaka dikkat etmeniz gerekir..
Oyma içinde oyma : oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır.
Oyma yanındaki çizgiler : Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunlığu ve sayısı önemlidir. çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır.
Oyma büyüklüğü : Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. üyük Yuvarlak Oyma
Büyük Yuvarlak Oyma İşareti
İşaretler genelde oyması kolay kayalarda olur inanılmıyacak kadar büyüktür. İşaretin olduğu kayanın yapısı çatlak olmamalıdır. Çatlak olan kayalarda mezara su sızacağı için tercih edilmez. Oda tarzı mezarlar için kullanılır her mezarda 2 yahut 3 ceset olabilir. Kapı girişi orjinal kayadan kesilen bir taşla kapatılır ve doğasına uydurulur. Bazı durumlarda girişin olduğu kısım topraklada doldurulabilir. Oymanın açık olan kısmı genelde batıya bakar ve önünde bir kanal mezar girişine doğru gider. Kanal takip edilip kanal bitiminden giriş aranmalıdır. Bu tür mezarlar korunması gereken kültürel varlık kapsamında olduğu için yasal kazı izni verilmez. Bu tür bir işarete raslayan arkadaşlarımız işareti detaylı resimlendirip müze müdürlüğüne götürürlerse burada yapılacak kazı neticesi ihbar tazminatı adı altında bir ödeme alırlar.
Oyma İşaretlerinde Tılsım Olurmu ?
Oyma İşaretlerinde Tılsım Olurmu ?
Bu konuda tılsımdan ve tılsımlı oyma işaretlerinden bahsedeceğiz. hepimizin bildiği gibi tılsımlar her zaman ilgi çeker, nedeni ise insanların gözle görünmeyen güçlerin nasıl bir varlık olduğunu hep merak etmesinden kaynaklıdır. bu tılsımlar en çok eski din adamları ve büyücüleri tarafından yapılırdı. tabi nasıl yapıldığını merak eden bazı kişilerde bu tılsımları öğrenip yapmışlar.
Gelelim yuvarlak oymalarda tılsımın olup olmadığına
Yuvarlak oymaların çoğu mezar işaretidir, bu mezarlarda tılsım olup olmadığını anlamamız için oymaların yanındaki diğer işaretlere bakmamız gereklidir. eğer ki oyma işaretlerinin yanında istavroz yada benzer şekilde karışık kanal varsa bu mezarın tılsımlı olduğunu anlamamızda yardımcı olur. özellikle mezarlık alanlarında oymalardan ayrı duran bazı kayalarda karışık kanallar görünür, bu bu sadece mezarın deyil bölgenin tılsımlı olduğu anlamına gelir. Bu tür yerlerde dikkat etmemiz gereken noktalar oyma işaretlerine yakın bölgede karışık kanalların olup olmadığıdır, eğer varsa burada mutlaka tılsım vardır çalışmalarımızı ona göre yürütmemiz gerekir.
Birde işaretle belirlenmemiş tılsımlar vardır, bu birçok büyük oymalarda görünür bunu dışardan anlamamız neredeyse imkansındır, bunu sadece kazı esnasında anlayabiliriz. Örnek olarak tek yuvarlak oymaya ait mezar arıyoruz, dışarıda tılsım olduğunu belirten hiç bir işaret yok, kazdığımız bölgede karşımıza çıkacak bazı mantığımıza sığmayan olaylar buranın tılsımlı olduğunu anlamamıza yardımcı olur. mesela tahminimizden daha derinde karınca, akrep, yılan ve kurbağa çıkarsa buranın tılsımlı olduğunu anlayabiliriz. buna yer sallanması yada duyacağımız garip seslerde dahildir. bazı defineci arkadaşların yerin 3 -4 metre altından evcil hayvan çıkardığı olmuştur. bu tür yerlerde inatçı olmayın gaza gelmeyin. kendinizi başarısız ve tembel hissedebilirsiniz lakin çok inat iyi deyildir. cinler ruh gücü, iman, takva boyutu yeterli olmayan kişileri kontrol altına alabilir istediklerinide yaptırabilirler. bu konuda defineci arkadaşların dikkatli olması gereklidir.
Ek olarak: Bölgesel tılsım dediğimiz olay bazı at nalı işaretlerindede görülür, bu her at nalı için geçerli deyildir ama bazı at nallarında bölgesel tılsımlama olayı vardır.